5 причини да посетите Добринище

bulgarian mountain

Ако досега не сте имали възможността да посетите Добринище, съветваме ви да попълните този пропуск. Добринище е малък град в Югоизточна България, разположен  в близост до три от най-красивите български планини – Пирин, Рила и Родопи. Това гарантира чистия въздух и хубавата природа, на които може да се насладите, ако решите да прекарате известно време в  курортното градче.

В днешната статия сме събрали 5 причини защо да посетите Добринище, които със сигурност ще заинтригуват както авантюристичните планинари, така и тези от вас, които предпочитат да се релаксират около басейна. Ако вече сме събудили любопитството ви, то вижте  кои са тези причини.

Причина 1: Пътувайте с единствената останала теснолинейка в България

Ако сте от хората, които търсят нови и интересни преживявания, със сигурност пътуването с теснолинейката Септември – Добринище трябва да фигурира във вашия списък. Ако случайно не сте чували за този интересен влак, нека ви разкажем съвсем накратко за него. Идеята за създаване на линията е предложена още 1915 г., а пет години по-късно започва и нейното осъществяване. С проектирането и построяването й се заема младият български инженер Стоян Митов. След края на Втората световна война е завършена и последната отсечка, свързваща Банско и Добринище. По стечение на обстоятелствата Родопската теснолинейка е последната функционираща теснолинейка в България, така че заслужава си да се повозите в нея, докато все още имате тази възможност. Ако изминете цялото разстояние между Септември и Добринище, което е 125 км,  ще се насладите на невероятни природни красоти, малки тунелчета и величествени гледки. Е, след всичко казано до тук, готови ли сте да се отправите на това пътешествие? Ако отговорът е “да”, стягайте багажа и купете билети.

Причина 2: Лековити минерални извори

Добринище е известно още от древността с лековитите си минерални извори. Още древните римляни са открили техните полезни свойства и са изградили множество бани в околността. Минералните извори в Добринище са с температура около 35-45 градуса. Те са много подходящи за лечение на краткосрочни или хронични проблеми със здравето. Доказано е, че те имат положително въздействие върху болести на опорно-двигателната система, нервната система, гинекологични и кожни заболявания и още много други. Затова всяка година санаториумите и клиниките в града се посещават от множество хора от цялата страна. Ако и вие искате да изпитате целебната сила на минералните извори, то непременно посетете Добринище!

Причина 3: Поглезете сетивата си

Както вече споменахме, курортното градче е подходящо и за хората, които искат да се отдадат на заслужен релакс и почивка. В последните години то се утвърждава като един от предпочитаните курорти за СПА туризъм. Множество хотели в Добринище предлагат различни пакети, включващи разнообразни СПА процедури, на които може да се насладите.  В Русковец Термал СПА & СКИ Резорт ще се насладите на четиризвезден лукс, съчетан с автентична атмосфера и модерен СПА център. Поглезете сетивата си и избягайте от шума на големия град още този уикенд. Повече информация за предлаганите пакети и резервации може да откриете тук: https://ruskovets.com/.

Причина 4: Отдайте се  на спортни приключения 

През студените месеци, курортът е изключително привлекателен за любителите на зимните спортове – ски, сноуборд и т.н. В района има изградени 2 ски писти – Добринище и Банско, които всяка година се посещават от множество туристи. Ако пък посетите курортното градче предз по-топлите месеци, отново няма да останете разочаровани. Може да яздите кон сред природата или пък да се разходите по някоя от екопътеките в района. Също така може  да изкачите най-високия връх в Пирин – Вихрен. Със сигурност, Добринище е добър избор и за хората, които искат да бъдат активни и да се радват на чистия въздух и красивата природа.

Причина 5: Множеството забележителности

В Добринище и  региона може да посетите множество интересни забележителности, за да научите повече за природата и историята на България и разбира се да си направите красиви снимки за спомен.Имате чудесната възможност да разгледате единствената градина за еделвайси у нас, да посетите Банско,  да видите скалното образувание “Сватбата” или да се качите до хижа Безбог. Вариантите да оползотворите времето си да много и определено няма да скучаете!

Това бяха нашите 5 причини, с които да ви убедим, че Добринище е подходяща дестинация за следващата ви почивка. Не чакайте повече, а започнете да  следващото си пътешествие още днес !