Ето кои са навиците на високоефективните хора!

навици на успешните хора

Изкушаващо е да гледате на високопродуктивните хора като на машини или пък магьосници, нали? Но като изучавате как те постигат целите си и преодоляват предизвикателствата, които всички ние изпитваме, е възможно да повишите и собствената си производителност.

Вижте тези съвети от хората, които постигат перфектна ефективност на работното място.

Съсредоточете се първо върху най-важните задачи

Вероятно не сте били ​​в Масачузетския технологичен институт, но MIT може да ви помогне да бъдете по-продуктивни. Теорията на учебното заведение е, че във всеки даден списък със задачи има няколко, които са по-важни от други. Ако се съсредоточите върху простото отметване на елементи от списъка със задачи, ще получите комбинация от важна и по-малко важна свършена работа.

Освен това има риск от сериозно протакане – по-приятно е да прекарате целия ден в проверка на лесни, по-малко важни задачи, вместо да се занимавате с най-трудните неща и най-големите отговорности.

Експертите съветват да отделите няколко минути в началото на деня си, за да изберете 1-3 неща, които, независимо от всичко, трябва да завършите до края на деня. С подновен фокус върху важното е по-лесно да създадете смислен списък със задачи.

Култивирайте задълбочения труд

Някои задания са наистина трудни. Не можете да изпълнявате много задачи, ако искате да ги завършите навреме и качествено. Трябва да отделите сериозно време и умствени усилия, за да се задълбочите в една, по-тежка работа.

За този тип работа Кал Нюпорт пише в своя бестселър „Дълбока работа: Правила за фокусиран успех в разсеяния свят“. Авторът твърди, че умението за интензивен фокус е все по-рядко срещано – и че тези, които могат да го овладеят, имат огромно предимство в света.

Няколко от препоръките на Нюпорт за култивиране на задълбочена работа са:

Планирайте задълбочена работа в графика си по едно и също време всеки ден, най-вече сутрин. Това ще ви помогне да го превърнете в навик.

Отегчете се. Звучи странно да наричате отегчението продуктивен навик, но е важно да се чувствате комфортно със скуката. Дълбоката работа не винаги е приятна и скуката или разочарованието са това, което ни кара да се разсейваме. Избягвайте да използвате социалните мрежи за забавление, доколкото е възможно, и се чувствайте по-удобно да не правите нищо.

Бъдете трудни за контакт. Имейлът и други разсейващи фактори могат да бъдат неутрализирани, като помолите хората, които се свързват с вас, да не ви търсят известно време.

Използвайте матрицата на Айзенхауер, за да определите дългосрочните си приоритети

Една от опасностите при производителността е фокусът върху краткосрочния план. Както веднъж каза легендата Питър Дракър, „няма нищо толкова безполезно, колкото да правиш ефективно това, което изобщо не бива да се прави“. Когато изучавате навици за производителност, лесно можете да попаднете в този капан.

Във всеки даден работен ден е лесно да се увлечете в неща, които изглеждат важни в момента.

Матрицата на Айзенхауер, използвана от Дуайт Айзенхауер за вземане на решения, е популяризирана от книгата на Стивън Кови „7-те навика на високоефективните хора“. Помага ви бързо да определите върху какво трябва да работите и какво трябва да пренебрегвате.

Запознайте се с нея и я използвайте най-редовно!

Използвайте правилото 80/20

Друг начин за приоритизиране на задачите идва от принципа 80/20. Открито от италианския икономист Вилфредо Парето, правилото 80/20 (наричано още принцип на Парето) гласи, че при всяко задание 80% от резултатите ще дойдат от 20% от усилията.

За да увеличат максимално ефективността, високопродуктивните хора идентифицират най-важните 20% от работата си. След това те търсят начини да съкратят останалите 80% от графика си, за да намерят повече време за нещата, които оказват най-голямо въздействие.

Разбийте задачите на по-малки парчета

Има различни причини, поради които хората отлагат, но една от най-важните е, че задачите в списъка им просто изглеждат твърде обезсърчително. Ако трябва да направите списък със задачи, които са големи по обхват и не са много специфични, справянето с тези задачи става предизвикателно. Поглеждате и си мислите „Дори не знам откъде да започна.“

Можете да започнете с разбиване на големи задачи на по-малки такива. Поставете конкретни цели за всяка малка задача.