Как да пестим време, докато готвим?

готвене, храна

Искате ли сте да спестите малко време в кухнята? Тези невероятни съвети ще намалят загубеното време и ще ви помогнат да се възползвате максимално от всяка секунда. Всички трябва да се храним ежедневно, но има начини да улесним процеса по готвене.

Вижте как!

Организирайте се

Организирането в кухнята е много осезаем начин да спестите време всеки ден. Можете много да си помогнете, като съхранявате чашите, чиниите и приборите възможно най-близо до съдомиялната машина или мивката. Това спестява огромно количество време, когато става въпрос за прибирането им, след като са измити.

Също така, дръжте най-използваните предмети на лесно за достъп място, а най-малко използваните по-далеч, на по-високи или по-ниски рафтове. По този начин няма да прекарвате излишно време всеки ден, за да стигнете до нещата, които искате да използвате.

По отношение на съхранението на храните – използвайте подходящите контейнери за целта. По този начин прекарвате по-малко време за отваряне и затваряне на неподходящи капаци, или залепване на пластмасови торби с храна и т.н.

Сдобийте се с правилните джаджи

Приспособленията могат да бъдат истинска благословия в кухнята, давайки ви начини за много по-бързо извършване на дългите и досадни задачи, когато готвите. Можете да си вземете кухненски робот, машина за хляб, машина за месене, уред за лесно отваряне на консерви, преса за чесън и много други!

Не използвайте винаги кухненския робот

За някои неща като приготвянето на супи и гювечи обикновено можете достатъчно грубо и бързо да нарязвате съставките, тъй като те и без това ще се разпаднат по време на готвенето. Като алтернатива, разбира се, просто купете готови зеленчуци и плодове – макар и по-скъпи, понякога могат да бъдат спасителни средства, особено когато много бързате.

Планирайте добре

Няма по-голямо губене на време от това да отидете в кухнята, за да приготвите чай и да откриете, че сте изчерпали нещо изключително важно… Времето, необходимо за да стигнете до магазините или да измислите какво можете да готвите, когато нещо ви липсва, е огромно и наистина се увеличава през дните и седмиците.

Решението? Планирайте нещата колкото можете предварително. Това включва най-вече план какво да си сготвите през седмицата и списък за пазаруване.

Подгответе се

Заедно с доброто планиране, подготовката е от ключово значение за спестяване на време. Пригответе всички ястия за седмицата на един път – по този начин ще извадите всичко наведнъж и ако приготвите всичко в най-малко натоварения си ден, ще спестите много допълнително време през седмицата.

Ако не искате да приготвяте всичките си ястия наведнъж, тогава защо да не нарежете всички плодове, зеленчуци и салата и да приберете в хладилника, готови за каквито и да е ястия по-късно през седмицата?

Използвайте фризера – замразете ястието готово за бързо и лесно хранене по-късно през седмицата. Може да отделите малко повече време за готвене отрано, но ще си струва.

Или също така, ако имате няколко ястия, които имат подобни съставки, тогава защо да не ги приготвите по едно и също време?

Чистете, докато готвите

Няма нищо по-лошо от това да завършите едно прекрасно хранене, да занесете чиниите в кухнята и да заварите истински ад там! Мръсните съдове от храненето и от готвенето могат да развалят настроението, а и да ви отнемат още доста време.

Номерът е да чистите, докато готвите.

Воала! Вече сте готови да оптимизирате значително времето си в кухнята, така че да имате време както да похапвате вкусна и здравословна храна вкъщи, така и да си отдъхвате през седмицата след дълъг работен ден.

А ако все пак нямате време за готвене, най-вкусните готови ястия ще намерите тук: https://www.foodpanda.bg/chain/cf5eh/fantastiko.