Кое е по-доброто решение за вас – мотоблок или култиватор?

фермер обработва земята с мотоблок

До съвсем наскоро собствениците на собствени парцели през пролетта се въоръжаваха с лопати, за да прекопаят почвата. Ако градината е малка, то в използването на лопата няма нищо лошо, ако обаче е по-голяма на размер и има много за обработване, тогава само лопата няма да е достатъчна. В Prismabg.com ще откриете огромно разнообразие от селскостопанска техника, мотоблокове и култиватори, които да заменят лопатата, така че ако сте в процес на обмисляне дали да закупите такава машина, от Prismabg.com могат да ви бъдат полезни. Мотоблоковете и култиваторите имат способността да се справят с площ, която преди време е трябвало да бъде обработвана от 5-6 работника.

Каква е разликата обаче между мотоблок и мотокултиватор?

На пръв поглед няма разлика между тези машини, защото те са много сходни помежду си и често се бъркат. Основната разлика между тях е тяхното предназначение и броя на функциите, които могат да изпълняват. Ако говорим за култиватора, той е предназначен главно за разхлабване на земята и подготовка за засаждане. Мотоблокът пък е много по-функционален и неговите възможности са ограничени само от наличието на прикачен инвентар. Това може да бъде плуг, косачка, моторна помпа, устройство за поливане, пръскане и тн. Много често мотоблокът се използва за транспортиране на стоки от едно място до друго. За тази цел, ако разгледате един магазин за селскостопанска техника, най-вероятно ще ви направи впечатление, че се продават ремаркета за мотоблокове отделно. Моторните блокове са изключително популярни и можете да откриете доста различни разновидности. Управлението им е лесно и не би затруднило, дори и хора, които не са управлявали никаква земеделска техника досега.

При завой, колелата на повечето моторни блокове не се въртят и трябва да се подходи по малко по различен начин. Операторът трябва да има физическа сила и умения, особено когато работи в хлабав терен.

За много модели култиватори производителите използват силов агрегат с голям набор от приставки. Мотокултиваторите със средна и голяма мощност са близки по брой функции до моторните блокове, но въпреки това те са по-ниски от тях. В продажба се предлагат и ръчни култиватори без двигател. Такива устройства се използват главно за разхлабване на почвата и третиране на малки лехи. Конструкцията на култиваторите е доста разнообразна и много често те приличат на своите „по-големи братя“, оборудвани с двигател.

За да направите правилния избор в полза на мотоблок или мотокултиватор, трябва да решите какви задачи ще изпълнява машината. Ако трябва само да обработвате почвата, можете да се спрете на култиватор. Когато техниката е необходима не само за обработка, избиване и плевене, но и за извършване на по-сериозна работа, като косене, почистване на сняг, транспортиране на тежки товари, тогава, разбира се, си струва да инвестирате в мотоблок. Ако имате малка градина и в нея садите само цветя и райграс, то тогава култиватор ще ви свърши прекрасна работа. Предвид това, че машината е лека, най-вероятно всички членове на семейството ще могат да я използват, ако се наложи.

Електрически култиватор

Също така, градинарите трябва да разгледат електрическите модели на култиватори, които са евтини и лесни за експлоатация. Те са и възможно най-лекия вид култиватори. Единственият сериозен недостатък на електрическите устройства е наличието на кабел, което силно затруднява работата, ако има дървета или други обекти, които трябва да се заобикалят.

Едно от основните предимства на електрическите култиватори е високата маневреност, която им позволява да се използват в ограничено пространство, като оранжериите. Поради лекото си тегло и размери, електрическите култиватори са незаменими за обработката им.

При извършване на мащабни селскостопански операции, чиято цел е да се получи висока реколта, е необходимо да се използва или мощен култиватор или мотоблок. Орането на земята с плуг на достатъчна дълбочина е възможно само с тежкотоварен моторен блок, същото може да се каже и за избиването и събирането на кореноплодни култури, например картофи. По-голямата част от култиваторите няма да се справят с подобни задачи.

Rate this post