Добра инвестиция ли са кухненските мивки от гранит?

черна кухненска мивка, със светъл плот

В сезона на летните отпуски идва и времето за ремонт или освежаване на кухнята. Това е едно от местата в дома, които активно се използват всеки ден. В центъра на вниманието е кухненската мивка, която намира широко приложение – от миенето на чиниите го подготовката на семейната вечеря.

Ако е дошло време да смените вашата мивка, вероятно имате тук въпроси. Какъв материал да изберете, кои мивки са по-устойчиви, струва ли си да инвестирате по-голяма сума или по-добре да заложите на достъпен модел? Напълно разбираемо е да имате колебания, тъй като пазара на кухненски мивки предлага огромно разнообразие, което превръща вземането на решение в трудна задача.

За да ви помогнем, в тази статия ще обърнем по-специално внимание на един конкретен вид – кухненски мивки от гранит. Какво трябва да знаете за тях и дали са добра инвестиция? Отговорите ще потърсим в следващите редове.

Какви са предимствата на кухненските мивки от гранит?

Този вид мивки са един от предпочитаните и популярни варианти за домакинството в Европа и по света, тъй като имат отлични предимства. Производителите предлагат два вида – мивки, направени от естествен гранит и мивки от композитен гранит. Между двата има някои значителни разлики, които е важно да знаете, ако сте се насочили към избор на гранитна мивка.

Естественият гранит е изключително красив и изискан материал, но трябва да имате предвид, че е и значително по-скъп. Освен това, естественият камък изисква старателна поддръжка, иначе рискувате да се появят петна, които ще отнемат от красотата на мивката.

Поради горните причини, композитният гранит е по-предпочитан вариант. Той е направен от 80% кварц, който се извлича от естествения гранит, а остатъкът са смоли. Той има характерен матов финиш, който му придава още повече изисканост и класически вид.

Добра новина за любителите на красивия интериорен дизайн е, че композитният гранит може да намерите в различни цветове, за да изберете този, който най-добре пасва на вашата кухня. В крайна сметка мивката не е просто мястото където миете чинии, тя може да бъде един и забележителен акцент в кухнята.

Още едно от предимствата на мивките от гранит е, че по-твърдият материал е по-устойчив на надрасквания. Това означава, че мивката ви ще запази безупречния си вид за дълго. С правилната поддръжка следите от употреба ще бъдат минимизирани, а вие ще се радвате на красива мивка в продължение на години.

Как да поддържате и почиствате гранитната мивка?

Производителите съветват да  бъдете внимателни, когато използвате и почиствате мивката. Не поставяйте горещи съдове директно в нея, тъй като може да повредите повърхността. Добро решение в случая е да си вземете специална подложка, устойчива на високи температури.

Що се отнася до почистването, най-добре е да следвате инструкциите на производителя и да използвате единствено препарати за почистване, предназначени за този вид повърхности. Не се препоръчва да използвате абразивни препарати или телени четки, защото те могат да нарушат целостта на покритието и да съсипят мивката ви. За да нямате проблеми с безупречния вид, почиствайте и подсушавайте мивката след всяко използване – така ще я предпазите от натрупване на  варовик и поява на петна.

Ако сте решили да подмените кухненската мивка, мивките от гранит са чудесна инвестиция и си струва да им обърнете внимание.