Съветник при интериорни решения – точният избор на стол

Столове

Независимо дали става дума за закупуване на ново жилище или подмяната на стари мебели, обзавеждането е приятна, но невинаги лека задача. Пазарът предлага различни по вид мебели, които могат да се избират спрямо своята цена, качество, стил и вид. Столовете са неизменна част от интериора в един дом. Биха могли да се приложат в някои от следните случаи:  при оборудването на офис, кухня, столова или част от градинското обзавеждане. След като вече сме си изяснили от какъв тип столове ще се нуждаем, трябва да направим разпределение на личния си бюджет и да набележим магазини, които да посетим, за да разгледаме предлаганите там стоки.

Поради високата конкуренция на пазара, много от столовете не само държат на удобството при сядане, а и привличат потребителите с оригинални дизайнерски решения. В зависимост от стила на нашия дом, може да се ориентираме към по-практични модели с непретенциозна визия или към столове с разчупен дизайн, при които удобството не стои на първо място. Разбира се, най-добре би било да се постигне комбинация от комфорт и ефектен модел.

Какво е необходимо да имаме предвид при избора на подходящ стол за нашия интериор?

1. Трапезни столове

Трапезните столове са сред най-търсените артикули на пазара. Те лесно могат да се превърнат в чудесен акцент в помещението, ако са подбрани с вкус и внимание. Най-напред трябва да сме изяснили размера на столовете, които търсим. Те трябва да бъдат съобразени с масата, около която ще се наредят, за да влизат свободно да под нея. Все пак някои потребители залагат на по-масивните столове, които са внушителни и величествени. Те невинаги успяват да се поберат под масата, за която са предвидени, но, ако пространството около тях позволява, това не е проблем.

Друго, на което трябва да се акцентира, това е материалът, от който ще са изработени столовете: дърво, метал или пластмаса – всеки един от тях придава различна атмосфера и изисква определена поддръжка. От основно значение при избора на трапезни столове, е личният вкус на купувача и усетът му за пространство.

2. Офисни столове

Президентски стол

Дори да не става дума конкретно за обзавеждане на работен офис, в повечето домове е наличен компютър. Тъй като съвременният човек прекарва голяма част от ежедневието си във виртуалното пространство, изборът на стол, върху който ще стои пред компютъра, е особено отговорен. Неправилната позиция на тялото за дълги часове може да доведе до гръбначни изкривявания и хронични болки във врата, гърба и кръста. Важно при подбора на офис стол е той да бъде изпробван преди покупка. Този вид столове предлагат модели с колелца, възможност за регулиране на височината, подлакътници  за повече комфорт  и др.

Качеството на столовете зависи от възможността за финансова инвестиция. По-достъпните модели варират между 80-180 лв. и са изработени предимно от текстил или полипропилен.

Моделите от по-висок клас са популярни като „президентски“ столове и се закупуват често за нуждите на големи фирми. Материалите за изработка са по-разнообразни: от текстилна висококачествена дамаска, през дишащите мрежести материи, до естествена кожа висок клас. Тези столове са обемни, масивни и стабилни.

Подобен стол може да достигне четири цифрена сума и да е снабден със сериозен механичен арсенал, който да осигурява персонифицирано удобство на ползвателя. Някои от моделите могат да се похвалят с блясък на дизайнерската мисъл – те са оригинални и подходящи за индивидуалисти.

3. Столове за отворени пространства: градина или тераса

Тъй като столовете за градината или терасата ще са изложени на преките климатични условия, най-важно е да се изберат качествени и устойчиви материали. Логично е по-масивните столове да са по-здрави и съответно да издържат за по-дълго време. От друга страна, трябва да съобразим големината на столовете с наличното пространство: между закупуването на гарнитура за голям двор и стол за сравнително тясна тераса, определено има разлика. Ако разполагаме с по-малко пространство, може да заложим или на по-малък брой столове, или на такива, които са по-компактни. Подходящ избор в тази ситуация са сгъваемите столове, които по всяко време могат да бъдат прибрани.

Когато сме изяснили в съзнанието си, от какво точно се нуждае домът ни, изборът на столове ще се превърне в приятно приключение.